Tarta z mąki pełnoziarnistej ze szpinakiem

DSC04256

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta:

  • 250g. mąka żytniej pełnoziarnistej
  • 120 g schłodzonego masła
  • duża łyżka smalcu
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 żółtko
  • sól

Składniki do przygotowania farszu:

  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • około 400 g mrożonego szpinaku
  • około 250 g chudego twarogu
  • 3 jajka
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Masło należy połączyć z mąką i smalcem, a następnie dodać żółtko i śmietanę. Wyrobione ciasto, zawinąć w folię spożywczą i na godzinę włożyć do lodówki. 

Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do pieczenia tarty. Gotowe ciasto należy przykryć arkuszem papieru do pieczenia i położyć na nim kilka ziaren fasoli lub grochu, które obciążą ciasto (podczas pieczenia, wyciągnąć obciążenie po około 15 minutach). 

Ciasto piec w rozgrzanym do 180°C przez 20 minut. Etap pieczenia należy uważnie obserwować, żeby ciasto się nie spaliło. Po przygotowaniu należy je odstawić do wystudzenia.

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Następnie dodać szpinak i smażyć do momentu odparowania wody. Dodać wyciśnięty czosnek. Po wystygnięciu szpinaku dodać drobno pokruszony twaróg. Doprawić solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Na koniec należy połączyć farsz z roztrzepanymi jajkami. 

Nadzieniem wyłożyć przestudzony spód tarty i wstawić do piekarnika na około 30 minut (temp. 170 °C/175 °C)

Nasze przepisy

Tarta z mąki pełnoziarnistej ze szpinakiem

DSC04256

Stopień trudności:

4gwiazdki

Czas przygotowania:

45 min

Więcej…

Produkty

Dlaczego my?

Spełniamy najwyższe normy jakościowe oraz sanitarne przy wytwarzaniu naszych produktów

certyfikaty2

Więcej...