8

Składniki:

  • 400 g maki pełnoziarnistej, rodzaj do wyboru, np. pszenna, żytnia, orkiszowa
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży

Sposób przygotowania:

Do dużej miski wsypać mąkę, dodać suszone drożdże, sól i cukier. Powoli wlewać letnie mleko (ok. 40 stopni) cały czas miksując. Po połączeniu się dokładnie wszystkich składników ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką pszenną i zagniatać przez około 5 minut. Po wyrobieniu ciasta przekładamy je ponownie do miski, przykrywamy i odstawiamy na godzinę, aż ciasto wyrośnie. 

W tym czasie można przygotować formę, najlepiej tzw. keksówkę. Należy posmarować ją masłem , wyłożyć ciastem i odstawić w ciepłe miejsce na kolejnych kilkanaście minut. 

Chleb wypiekać przez godzinę w rozgrzanym do 190 °C piekarniku. Kiedy będzie gotowy należy wyciągnąć go z formy i ostudzić.

Nasze przepisy

Chleb razowy

8

Stopień trudności:

3gwiazdki

Czas przygotowania:

45 min

Więcej…

Produkty

Dlaczego my?

Spełniamy najwyższe normy jakościowe oraz sanitarne przy wytwarzaniu naszych produktów

certyfikaty2

Więcej...