Sałatka z kaszą gryczaną, jajkami i boczkiem

DSC04270

Składniki:

  • 2 torebki kaszy gryczanej (1oog)
  • 250 g wędzonego boczku
  • 15 średniej wielkości ogórków
  • 10 pomidorów koktajlowych
  • 8 jajek pokrojonych na ćwiartki
  • Posiekana natka pietruszki

Sos:

  • 1 mała cebula drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki wody z ogórków
  • Tłuszcz ze smażenia boczku
  • Łyżeczka ziarnistej musztardy
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę i zamarynować z przyprawami. Zalać 4 łyżkami zalewy z ogórków i odstawić na 10 minut.

Następnie na maśle podsmażyć bożek, aż się przyrumieni, a marynowaną cebulę wymieszać z tłuszczem ze smażenia boczku, czosnkiem, musztardą i majerankiem. Przyprawić solą i pieprzem.

Tak przygotowany sos wymieszać z ugotowaną kaszą gryczaną. Dodać usmażony boczek, ćwiartki jajek, pokrojone wzdłuż ogórki i pomidory. Można posypać natką pietruszki.

Nasze przepisy

Chleb razowy

8

Stopień trudności:

3gwiazdki

Czas przygotowania:

45 min

Więcej…

Produkty

Dlaczego my?

Spełniamy najwyższe normy jakościowe oraz sanitarne przy wytwarzaniu naszych produktów

certyfikaty2

Więcej...